προϊόντα

Εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη....

Τυρί αιγοπρόβειο / κατσικίσιο

Η φέτα Ματσιούλας φτιάχνεται με απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα και αυστηρούς κανόνες στον τρόπο παραγωγής της αλλά και με σεβασμό στην παράδοση. Παρασκευάζεται από 100% ελληνικό γάλα των περιοχών του Ορεινού Βάλτου με τουλάχιστον 70% πρόβειο αποκλειστικά από ντόπιο, νωπό, παστεριωμένο γάλα ή μίγμα του με κατσικίσιο (έως 30%). Έχει την γεύση της γνήσιας φέτας, αφού ωριμάζει για τουλάχιστον 3-4 μήνες σε άλμη, μέσα σε ξύλινα βαρέλια στα οποία το τυρί αναπνέει και ωριμάζει σε φυσικό περιβάλλον. Έχει απόλυτα λευκό χρώμα και διατηρεί πάντα σταθερή τη γεύση της που έχουν αγαπήσει οι καταναλωτές μας.
Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.​​

Γραβιέρα

H γραβιέρα παρασκευάζεται από φρέσκο, παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, έχει μέγιστη υγρασία 38% κ.β. και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κ.β. παρασκευασμένο με βάση παραδοσιακή συνταγή. Χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Ένα σκληρό τυρί με χρυσοκίτρινες αποχρώσεις και έντονο άρωμα. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μικρή μόνο ποσότητα αλατιού.

Η ξεχωριστή γεύση και τα αρώματα της Γραβιέρας Ματσιούλα αναδεικνύονται εάν αφήσουμε το προϊόν εκτός ψυγείου 5 – 10 λεπτά πριν από την κατανάλωσή του αφού έτσι απελευθερώνεται όλο το άρωμα και η γέυση της. Μπορεί να κοπεί εύκολα σε φέτες και να χρησιμοποιηθεί αυτούσια ή στη μαγειρική.

Τσαλαφούτι

ή κατίκι
Το τσαλαφούτι είναι ένα μαλακό κρεμώδες τυρί με ιδιαίτερη γευστική προσωπικότητα, για άλλειμμα που παρασκευάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες αποκλειστικά από φρέσκο πρόβειο γάλα. Αφότου βραστεί,προστίθεται αλάτι και αφήνεται σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία 18-20 βαθμούς σκεπασμένο.
Κάθε μέρα πρέπει να ανακατεύεται για να μη σβωλιάζει, καθώς στο τέλος πρέπει να αποκτήσει πηχτή κρεμώδη υφή. Το τσαλαφούτι είναι τυροκομικό προϊόν που δεν κατατάσσεται ούτε στα τυριά ούτε στα γιαούρτια. Δεν χρειάζεται μαγιά. Η χημική του σύσταση είναι: ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 40% (ξηρό βάρος), μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 75 % και ph 4 - 4,5.
Με την μυστική παραδοσιακή συνταγή που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας και το εξαιρετικής ποιότητας πρόβειο γάλα παράγουμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας με τον παραδοσιακό μας τρόπο, το ονομαστό Τσαλαφούτι.

Μυζήθρα

( ξερή)
Η σκληρή μυζήθρα είναι λευκό πολύ σκληρό τυρί με ξεχωριστή γεύση. Παράγεται από μείγμα τυρογάλακτος και φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος.
Είναι ελάχιστα αλμυρή και καταναλώνεται για τρίψιμο στα ζυμαρικά ή σαν πρόσθετο στο μαγείρεμα. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά, δεν αλλοιώνεται και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της απουσίας υγρασίας.
Ωριμάζει στον αέρα για 2-4 εβδομάδες μέχρι να στεγνώσει πλήρως και να αποκτήσει την απαραίτητη σκληρότητα. Κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Ανθότυρο

Το ανθότυρο προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης με γλυκιά γεύση και άρωμα ψημένου γάλακτος.
Παράγεται με επεξεργασία (θέρμανση και ανάδευση) του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόμηση πρόβειου και κατσικίσιου στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα (φρέσκο γάλα). Η φρέσκια μυζήθρα τρώγεται σκέτη ή με μέλι, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα.
Κάνει νόστιμα γλυκά και πίτες (συχνά μαζί με άλλα τυριά). Κατάλληλη για δίαιτα (σε μετρημένες ποσότητες βέβαια). Η γεύση του θυμίζει μανούρι και διατηρείται μόνο για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Βούτυρο

Γνωρίστε το βούτυρο μας, ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντού. Με πλούσια και αυθεντική γεύση βουτύρου.
Παραδοσιακό αγνό βούτυρο, από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς προσθήκη συντηρητικών.Έχει λευκό χρώμα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Βρίσκεται σε πρακτική πλαστική συσκευασία που διατηρεί το βούτυρο, χαρίζοντας του φρεσκάδα και μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης. Διατίθεται σε φρέσκο και λιωμένο.

Τραχανάς Ολικής

«Έχω τραχανά απλωμένο»;

Ο τραχανάς είναι παραδοσιακό ελληνικό είδος ζυμαρικού φτιαγμένο από αλεύρι ολικής και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο.
Μπορούμε να τον μαγειρέψουμε σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτό. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

Για ότι χρειάζεστε επικοινωνήστε μαζί μας